zaterdag 21 februari 2015

Kai Reus Comeback!

Kai Reus werd in 2004 verkozen tot sporttalent van het jaar, maar zijn belofte heeft hij door omstandigheden nooit kunnen inlossen. In de herfst van zijn carriere probeert Kai Reus (29) nog één keer alles te geven. Hij stapt over naar de Belgische ploeg Verandas Willems en start een crowdfunding campagne om zijn - hopelijk - spectaculaire comeback te financieren. Redacteur Mart Roumen volgt hem intensief tijdens zijn comeback. 2015 moet zijn jaar gaan worden.... 

Hoeveel tegenslag kan een topsporter overwinnen? Kai Reus staat aan het begin van een nieuwe periode in zijn leven. Peter Post, de grootste wielerkenner die Nederland rijk was, werd destijds helemaal lyrisch zodra de naam Kai Reus viel. "Mooi motortje, ranke enkels, die zou ik graag begeleiden."
 
Het loopt anders. Eén van de grote talenten van Nederland raakt op 12 juli 2007 tijdens een training in de Alpen zwaar gewond. Zo ernstig, dat hij als het ware weer opnieuw moet leren lopen. In plaats van een gevierde Rabo-renner met het mooie contract dat hem al was aangeboden, wordt hij een revaliderende patiënt. Hij weet zich aan deze fysieke malaise te ontworstelen en keert terug in het peloton. 


Mentale klap
Twee jaar geleden wint hij een zeer zware etappe in de Ronde van Portugal en rijdt vervolgens de Ronde van Engeland, tot nieuw leed hem treft: zijn moeder pleegt zelfmoord. Een mentale klap van jewelste, die hem ver terug werpt. "Ja, ik heb wel een jas uitgedaan, op alle fronten, fysiek, mentaal maar ook financieel," blikt hij terug op die tijd. 

Terugkeer
Inmiddels heeft hij de fysieke en mentale malaise overwonnen, zijn wielerhart brandt weer. Hopelijk kan hij in 2015 toch nog waarmaken wat hij als veel winnende amateur beloofde. "Ik heb vanaf de zomer onder zeer professionele begeleiding keihard getraind. Het klopt dat mijn lijf niet opgebrand is, dat blijkt ook uit alle testen.” Maar er is meer nodig voor de terugkeer naar het leven van een wielrenner. Kai Reus vindt in Jaap Stalenburg en Frits Barend mensen die hem daarbij op weg willen helpen. 
Frits Barend: ”Deze jongen verdient een leven als wielrenner. Wat je je maar kunt bedenken aan tegenslag, het is op zijn pad gekomen. Maar dat is nu toch echt achter hem. Laat hem de komende jaren gewoon lekker wielrenner zijn, wie weet wat daar nog voor moois van komt.”

Amateurcontract
Een wielrenner heeft een ploeg nodig om aan wedstrijden te kunnen meedoen. De Belgische continentale ploeg Verandas-Willems CT durft het met Kai aan, mede aan de hand van de goede testen. In deze ploeg van oudere en jongere renners krijgt hij een vrije rol.  “Ik wil mezelf niet te veel druk opleggen, ben blij dat ik via deze ploeg weer in het echte peloton kan terugkeren. Wij rijden geen klassiekers, maar de kleinere wedstrijden zoals Brussel-Kuurne-Brussel en de Driedaagse de Panne.” De ploeg zorgt voor een fiets en de kleding, maar er is meer nodig om Kai Reus weer datgene te laten zijn wat hij lang niet kon zijn, wielrenner. 
Jaap Stalenburg: “Kai staat er fysiek en mentaal weer goed op. Hij wordt in maart vader en wil wedstrijden koersen. Ik weet zeker dat er, net als Frits en ik, mensen zijn die Kai zijn plek in het peloton gunnen. Met de hulp van het Helden platform en van Wij zijn Sport willen wij die groep mensen mobiliseren om aan dit doel bij te dragen. Wielerliefhebbers die nog een aantal jaar van het talent van Kai willen genieten. Optimisten die geloven in het overwinnen van tegenslag. Of gewoon mensen die klaar staan voor een jongen die de wind bepaald niet mee heeft gehad.”

CROWDFUNDING VOOR COMEBACKDe eerste klap is een daalder waard
Reus zegt helemaal klaar te zijn voor het komende seizoen. Morgen en overmorgen rijdt hij zijn eerste koers, de Tour Du Haut Var. “De eerste klap is een daalder waard, zeggen ze altijd. Ik vind het belangrijk om deze twee dagen goed door te komen. Ik weet nog niet precies wat het niveau gaat zijn bij deze koers. Het is belangrijk dat ik de eerste twee maanden goed doorkom. Ik blijf een beetje voorzichtig, omdat ik al lang geen koers meer gereden heb.”

Wielerliefhebbers die onderdeel van de comeback van Kai Reus willen zijn, kunnen op Wij zijn Sport verschillende pakketten kiezen waarmee ze hem willen ondersteunen. Eigenaar Paul Dirkse is trots op de campagne met Kai. “We hebben inmiddels meer dan veertig sporters, waaronder Jeffrey Wammes en Rens Blom, succesvol begeleid in het crowdfunden. Met Kai Reus hebben we weer een prachtige samenwerking. Funders die hem willen ondersteunen nodigen we van harte uit om zich aan te melden.”
Vorige week was Reus met zijn ploeg Verandas Willems in Spanje. “Het was een goed trainingskamp. We hebben de puntjes op de 'i' gezet. Er moet veel gebeuren, maar tot nu toe ben ik er zeker klaar voor. Ik heb er alles aan gedaan om zo fit mogelijk aan het seizoen te beginnen. Zaterdag en zondag rijden we de eerste tweedaagse koers in Frankrijk.”