woensdag 4 maart 2015

Bart Wellens hangt zijn fiets aan de haak

Bart Wellens hangt zijn fiets aan de haak

Tweevoudig wereldkampioen veldrijden Bart Wellens bergt zijn crossfiets op. Mindere resultaten en blijvende rugpijn nopen Wellens tot zijn afscheid.

Hoewel Bart Wellens nog een contract van een jaar had bij Telenet-Fidea, is zijn afscheid geen enorme verrassing. Wellens' hoogdagen dateren immers al van enkele seizoenen geleden, al was hij nog altijd een van de populairste renners in het veld.

Zijn beste resultaat in een klassementscross dit seizoen was zijn achtste plaats in de Superprestige-veldrit in Gavere. Op het Belgisch Kampioenschap in Erpe-Mere finishte hij als negende. In de veldrit van Woerden in oktober reed hij met de vijfde plaats zijn beste uitslag van het seizoen.

Telenet-Fidea-manager Hans van Kasteren opperde in december al dat Wellens beter zou stoppen. "Er is voor hem geen rol meer weggelegd. In zijn plaats zou ik stoppen en een functie opnemen binnen het team", liet Van Kasteren optekenen.

Wellens reageerde toen ontgoocheld en strijdvaardig op de uitlatingen van zijn ploegmanager, maar is nu dus toch tot inkeer gekomen. Op zijn 36e en met een stevig gevuld palmares hangt hij zijn fiets aan de haak. 

Nys: 'Het zal raar zijn in de cross zonder Wellens'

Met Bart Wellens ziet Sven Nys zijn grote rivaal van weleer afscheid nemen. "Ik heb alle respect voor de carrière van Bart", vertelt Nys aan Sporza. Telenet-Fidea-manager Hans van Kasteren was verrast. "Zaterdag hebben we nog de planning voor volgend seizoen gemaakt", zegt Van Kasteren."

Ik was toch wat verrast door het nieuws, want Bart had nog een contract voor een jaar. Maar de problemen die hij aankondigt zijn natuurlijk ook niet nieuw. Op een gegeven moment kan dat de veer wel doen breken. Ik snap wel dat je op een bepaalde leeftijd en met zijn palmares op een gegeven moment vindt dat het genoeg geweest is", vertelt Sven Nys aan Sporza.

"Ik wist compleet van niks, maar als collega voel je het wel aan als iemand zich een beetje neerlegt bij de situatie en ook wat meer geniet van dingen buiten de sport. Het zal raar aanvoelen als hij er niet meer bij is, want we zijn samen in het veldrijden gekomen."

"Ik heb altijd een goeie band gehad met Bart. In onze beginjaren hebben ze ons vaak tegen elkaar willen opzetten. Men wilde graag dat we elkaar ook naast de koers bestookten, maar dat hebben we heel weinig gedaan. Naast de cross zijn we altijd heel faire collega's geweest."

"We zijn samen opgegroeid en hebben het veldrijden gebracht tot wat het nu is. Ik ben Bart eeuwig dankbaar voor alles wat we samen beleefd hebben en ik denk dat dat omgekeerd ook het geval is. We zijn een generatie waaraan de mensen veel plezier beleefd hebben, maar de nieuwe generatie zal ook veel spektakel bieden."

In 2003 en 2004 was Wellens nagenoeg onklopbaar. "Op dat moment heb ik er vaak slapeloze nachten van gehad dat ik hem niet kon kloppen", zegt Nys. "Bart was toen indrukwekkend. Hij heeft heel straffe nummers opgevoerd. Daar doe ik mijn hoed voor af. Ik heb alle respect voor zijn carrière."

Telenet-Fidea-manager Hans van Kasteren maande Bart Wellens in december al aan om te stoppen. Toch komt het afscheid van Wellens voor Van Kasteren als een verrassing. "Hij heeft me compleet verrast. Dat is jammer, want ik had graag een groot afscheid voor hem georganiseerd", zegt Van Kasteren.

"Bart was in december niet tevreden met mijn uitspraken en dat krijg ik nu als een boemerang terug in mijn gezicht, want nu verrast hij mij. Vrijdag zaten we nog samen met het team, werd de planning voor het nieuwe seizoen opgemaakt en gingen we er vanuit dat hij nog een jaar zou crossen, maar maandag kwam plotseling het bericht dat hij wilde stoppen."

"Dat was ook voor mij een donderslag bij een heldere hemel. Het kostte me bijna een dag om het nieuws te verwerken. Ik vind het vooral jammer dat ik nu geen afscheid voor hem kon voorbereiden, want hij was toch een groot kampioen."

"We zijn samen in het cyclocross gestapt en ik dacht dat we ook samen gingen stoppen, maar dat is nu niet het geval. Bart had nog een contract voor één jaar als renner en een andere functie binnen de ploeg ligt moeilijk omdat net vorige week alle contracten zijn verlengd."

"Nu goed, dat is op dit moment niet zo van belang. Ik gun hem vier, vijf maanden om alles op een rijtje te zetten en na te denken over wat de volgende stap in zijn carrière zal zijn. Sowieso zullen we vrienden voor het leven blijven."

Ook sponsor Fidea had geen weet van Wellens' plannen om te stoppen. "Het is plotseling, maar we kijken dankbaar terug op elf mooie jaren met Bart", klinkt het.

"Samen met hem en Hans Van Kasteren hebben wij met Fidea destijds in 2004 onze intrede in het veldrijden gemaakt. Fidea is dankzij Bart een merknaam in de cross en daarbuiten geworden. Hij stond ook altijd paraat als ambassadeur voor onze campagnes voor veilig verkeer. Dat schept een band. We hebben veel respect voor hem en zijn beslissing, en gunnen hem rust, tijd en een mooie toekomst."

Ook Telenet dankt de renner: "De bijdrage van Bart Wellens aan het veldrijden is niet te onderschatten. We zijn vereerd en zeer dankbaar dat wij als sponsor deel hebben mogen uitmaken van dit mooie verhaal en zijn sportieve successen van dichtbij hebben kunnen volgen. We wensen Bart dan ook het allerbeste in de toekomst."