dinsdag 6 oktober 2015

Hoe de hofnar koning werd

Peter Sagan: hoe de hofnar koning werd

Geen man op twee wielen die op dit moment meer tot de verbeelding spreekt dan kersvers wereldkampioen Peter Sagan. Een rockster op de fiets, een vat vol gekke fratsen en bovendien het grootste talent van zijn generatie. Van Žilina naar Richmond: een portret van wonderkind ‘Peto’ in tien etappes.Richmond
27 september 2015. Nederland, België, Spanje… . Elk van de grote landenformaties neemt op het snelle WK-parcours van Richmond, Virginia, zijn verantwoordelijkheid aan de kop van het peloton. De koers controleren en hard maken, lijkt de beste optie om vervelende klanten vroegtijdig overboord te kieperen. Tenzij die tegenstanders incognito weten te volgen en, na 250 kilometer wedstrijd, plots de neus aan het venster steken. In de laatste ronde schiet Zdenek Stybar naar voren op de kasseitjes van Libby Hill Park. In zijn zog weet een handvol topfavorieten aan te sluiten. Op 23th Street acht Greg Van Avermaet zijn moment gekomen, ware het niet dat Peter Sagan hem met overmacht remonteert. ‘Peto’ gooit vervolgens zijn daalkunsten in de strijd, worstelt zich Governor Street op en weet zich de verdiende winnaar.
Als een rockster overschrijdt de nieuwe wereldkampioen de finishlijn. De fiets, hop, in de handen van een verzorger. De lange manen mogen los, de valhelm vliegt het publiek in. De high fives van zijn collega’s stromen toe. Liefje Katarina werpt zich in de handen van haar Peter Sagan, en kust hem gretig op de mond. Een ongezien tafereel in het moderne wielrennen. Eindelijk nestelt de hofnar zich op zijn troon.

Lees meer over Peter Sagan: hoe de hofnar koning werd op wielerverhaal
 
*** Sagans WK-feestje***
 
Een bijdrage van Fran Herpelinck. Fotomateriaal social media.